Fran├žais

Nederlands

Hoe zorg je voor meer leven in je tuin?

Help de bij: maak je tuin bij- en vlindervriendelijk

De bijenpopulatie staat onder grote druk. Dat is niet alleen een probleem voor de bij zelf, maar ook voor de mens. Bijen zijn, evenals vlinders, onmisbaar voor de bestuiving van veel bloemen en planten en daarmee voor onze voedselvoorziening. Op Apricot Lane Farm wordt alle honing gemaakt door bijenkolonies die John en Molly hebben gered van vernietiging door een ongediertebestrijder. Wil jij de bij ook een handje helpen en tegelijk meer kleur in je tuin? Dat kan! Als bonus krijg je ook nog een hoop vlinders op bezoek. Hier vertellen we je hoe je dat het beste kunt doen.

Bijen en vlinders leven beide van nectar en hebben dit het hele jaar nodig om te kunnen overleven. Gelukkig zijn er verschillende planten die in verschillende jaargetijden bloeien. Winterheide, sneeuwbal en judaspenning groeien bijvoorbeeld in het voorjaar. In de zomer kan je het beste lavendel, ijzerhard of koninginnenkruid planten. En zelfs als het kouder wordt zijn er nog genoeg planten die bloeien, zoals hemelsleutel en herfstaster. Klimop heeft zelfs een dubbele functie. In het najaar geven ze nectar en in de zomer voeden de rupsjes van vlinders zich graag aan het blad.

In de winter hebben bijen en vlinders niet alleen nectar nodig, maar ook goede beschutting. Bijenhotels of vlinderkastjes zijn hiervoor geschikt, maar wist je dat er ook combikastjes bestaan voor bijen en vlinders? Deze insectenhotels zijn bij tuincentra te koop vanaf tien euro, maar ze zijn natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf te maken! Naast het houten huisje heb je boorgangen en stengels nodig. Daar zitten een aantal eisen aan. De diameter van de stengels varieert tussen de twee en negen millimeter en de stengels moeten lang genoeg zijn voor meerdere nestcellen achter elkaar. De stengels moeten aan een kant dicht worden gemaakt en glad zijn, anders kunnen de insecten zich bezeren. Deze stengels worden in het houten huisje geplaatst en dan is je insectenhotel al klaar voor gebruik!

Met de juiste bloemen en een insectenhotel ben je al een heel eind op weg. Er zijn ook een aantal dingen die je juist beter niet kan doen. Zo is het belangrijk dat je bestrijdingsmiddelen vermijd. Helaas is dat niet zo simpel als het lijkt. Zo zijn er pesticiden die plantenetende insecten weren. Deze worden veel gebruikt in de landbouw, hoewel dit de laatste tijd aan het afnemen is. Bloemenzaden worden ook bespoten met deze insecticiden. Zodra de plant ontkiemt verspreid dit gif zich door de hele plant. Het kleinste beetje gif kan al fataal zijn voor vlinders en bijen. Staat er op het etiket: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid? Ontwijk deze. Koop in plaats daarvan zaden die toegespitst zijn op de bij.

Met deze maatregelen is de kans groot dat binnen de kortste tijd bijen en vlinders jouw tuin komen bezoeken!