Français

Nederlands

Boeren & Buren helpt boeren versnelling hoger schakelen met digitale tools

Om Boeren zoals John te ondersteunen en mensen weer in contact te brengen met hun voedsel, is het noodzakelijk om lokale initiatieven op poten te zetten. Dat is althans wat we bij Boeren & Buren proberen te doen: het digitale ten dienste stellen van de Boeren om zo de voedselrevolutie een versnelling hoger te doen schakelen.

Als je na het zien van The Biggest Little Farm de Boeren in je regio wilt ondersteunen door het eten van goede en verse producten van de boerderij, dan ben je misschien ook wel geïnteresseerd in Boeren & Buren.

Boeren & Buren heeft een website waarlangs consumenten rechtstreeks van lokale Boeren kunnen kopen. Zonder tussenschakels verzekert de consument zich zo van een faire prijs want de Producenten stellen zelf hun eigen prijs vast en ontvangen daar 80% van, wat in de reguliere handel vaak omgekeerde marges zijn.

Producenten ontvangen dankzij Boeren & Buren 80% van de marge, terwijl dat in de reguliere handel vaak stukken lager ligt.

Door online te bestellen weet de Boer ook precies hoeveel hij of zij moet klaarmaken of oogsten. Zo dringen we voedseloverschotten terug. Bovendien gaan we ook voedselkilometers tegen aangezien je bestelt van Boeren uit de buurt.

Eenmaal per week komen zij dan met hun bestellingen naar een vaste locatie in je regio, die we de Buurderij heten. Dit kan een school, een cultureel centrum, een bibliotheek, een jeugdhuis zijn, je kan het zo gek nog niet bedenken. Op de Buurderij ontmoeten de Boeren dan hun klanten en omgekeerd. Zo creëren we enerzijds een nieuwe dynamiek in de wijk en leren we de mensen achter ons voedsel terug kennen.

Het is dus een systeem dat eerlijk is voor de producenten, goed voor de consument en dat een duurzame voedseltransitie genereert. Een goede manier om je bord te vullen!

In België zijn er 1200 Boeren en 120 000 consumenten aangesloten bij het netwerk. Er zijn 120 Buurderijen verspreid over heel het land. Het netwerk blijft ook steeds op zoek naar geëngageerde enthousiastelingen die zelf een Buurderij in hun wijk willen opstarten. Meer informatie vind je op boerenenburen.be