Français

Nederlands

Over the Biggest little Farm

Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd

In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid.

Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Last van luizen? Dat los je zonder bestrijdingsmiddelen op met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem, slakken zijn het favoriete hapje van de eend. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde.

De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend mooi gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.

The Biggest Little Farm beleefde haar wereldpremière op 1 september 2018 tijdens het festival van Telluride in Amerika en reist sindsdien filmfestivals over de hele wereld af, waaronder Toronto, Sundance en Berlijn. Daarbij werden vele nominaties en awards voor beste documentaire en beste film in de wacht gesleept en de film oogstte lovende kritieken in de pers. Variety noemt de film ‘fresh air for the soul’.

Over Apricot Lane Farms

Apricot Lane Farms is een boerderij met een missie. Natuurlijk is een van de onderdelen daarvan het produceren van heerlijk eten. Maar daarbij weigeren John en Molly concessies te doen op de gezondheid van het land, de natuur, de crew of het welzijn van dieren. Toen John en Molly het land ten noorden van Thousand Oaks, Californië kochten, was de grond dor, hard, uitgeput en onvruchtbaar door jaren van gangbare landbouw. Met eindeloos geduld, keihard werken en de hulp van een expert toverden ze het land om tot een vruchtbare oase waar het natuurlijke ecosysteem hersteld werd. Dat principe werkt nog steeds door in de dagelijkse bezigheden op de boerderij. De bijen die de Apricot Lane Farms-honing maken komen van korven die anders zouden zijn vernietigd door ongediertebestrijders.

Al het natuurlijk afval gaat op een vermicomposthoop, oftewel een wormenhotel. Hier wordt het door 500.000 wormen omgezet in wormenthee, een soort supercompost, die vermengd wordt met de aarde.

Hierdoor is kunstmatige bijvoeding van de gewassen niet nodig. Zo zijn er nog talloze manieren waarop op Apricot Lane Farms alles in staat wordt gesteld om de natuur te behouden en zelfs te herstellen van de schade die door mensen wordt aangericht.

Over John en Molly Chester

Als je hem in de film elleboogdiep in een koe ziet zitten tijdens een moeilijke bevalling zou je het niet zeggen, maar John Chester was jarenlang toch echt een stadsbewoner. Samen met zijn vrouw Molly woonde hij in een appartement in Los Angeles. Toen de twee een asielhond in huis namen, de prachtige zwarte Todd met zijn felblauwe ogen, veranderde hun leven voorgoed. De buren vonden het namelijk maar niets, zo’n hond, en Todd terugbrengen naar het asiel was geen optie, dus werd besloten de langgekoesterde wens van John en Molly in vervulling te laten gaan: een eigen boerderij.

Het grootste gedeelte van de prachtige natuurbeelden die je ziet in The Biggest Little Farm is van de hand van ‘foodie turned farmer’ John zelf. Hij was namelijk jarenlang cameraman voor onder andere Discovery en Animal Planet. Hij is het dus wel gewend dat dieren voor de camera niet altijd doen wat je wilt, en dat je vooral veel geduld moet hebben. Gelukkig kreeg hij veel hulp van de vele WWOOF’ers (mensen die de wereld over reizen en tegen kost en inwoning op biologische boerderijen werken) die op Apricot Lane Farms vrijwilligerswerk doen. Die zaten soms urenlang op een tak in een boom om bijvoorbeeld het ontpoppen van een vlinder te filmen.

Inmiddels richt John zich volledig op Apricot Lane Farms, waar hij zijn handen vol heeft aan het boerenbestaan.

Molly Chester is altijd al bezig geweest met de vraag ‘waar komt mijn eten nu eigenlijk vandaan?’ Als privéchef was ze te vinden in de keuken van menig celebrity in Los Angeles. Haar zoektocht naar puur en eerlijk eten bewoog haar tot het schrijven van een kookboek, Back to Butter en het bijhouden van een blog, Organic Spark. Het hoogtepunt van puur en eerlijk eten is toch wel je eigen eten verbouwen en dat is precies de droom die Molly had en die ze samen met haar man John heeft kunnen waarmaken op Apricot Lane Farms.